Heb ik een tennisarm?

Heb jij pijn aan de buitenkant van je elleboog? Dan kun je je afvragen: heb ik een tennisarm? Als je hier nog nooit last van hebt gehad, dan kan het lastig zijn om te beoordelen wat het precies is, wat de oorzaak er van is en hoe je er weer vanaf komt. Een tennisarm kan jou sterk belemmeren in je dagelijks leven, maar het is gelukkig ook goed te verhelpen. Doe daarom de online zelfcheck op Hier Heb Ik Pijn om te weten of dit inderdaad is waar jij last van hebt.

Heb ik een tennisarm?

Hoe ontstaat een tennisarm?

Soms heb je zomaar opeens ergens last van en je hebt geen idee hoe je dit nu hebt opgelopen. Had je geweten wat de oorzaak was, dan had je misschien iets anders kunnen doen, om zo te voorkomen dat je met deze pijn te maken kreeg. Mensen denken vaak dat een tennisarm ontstaat door teveel tennissen en dit kan inderdaad een oorzaak zijn. Maar in de meeste gevallen ligt de oorzaak ergens anders. Deze klachten ontstaan namelijk als gevolg van herhalende bewegingen waarbij de spieren die je vingers en pols aansturen steeds belast worden. Dit kan komen door tennis, maar het kan ook ontstaan door bijvoorbeeld veelvuldig schilderen, tuinieren, veel achter de computer werken, schoonmaakwerk en nog veel meer. Iedereen kan dus een tennisarm krijgen, iedereen die keer op keer dezelfde beweging maakt waarbij de genoemde spieren gebruikt worden. Het lijkt misschien vreemd dat je dan last van je elleboog krijgt, maar dit komt doordat op die plek de spieren met pezen aan de bovenarm hechten. En juist daar ontstaat de frictie. Het gaat dus niet zozeer om bewegingen die je met je elleboog maakt, maar hier voel je uiteindelijk wel de pijn als je een tennisarm krijgt.

Wat te doen?

Twijfel jij of je al dan niet een tennisarm hebt? Dan vraag je je misschien af wat je nu moet doen. Je kunt een korte check doen door de onderstaande punten na te lopen:

  • voel je pijn aan de buitenkant van je elleboog?
  • voel je pijn als je met gestrekte arm een krachtige vuist maakt?
  • ervaar je krachtverlies als je bijvoorbeeld iets op wilt tillen?
  • is het pijnlijk om je arm volledig te strekken?

Dit zijn een paar indicatoren, maar om een beter beeld te krijgen, is het aan te raden om de online zelfcheck te doen via Hier Heb Ik Pijn. Je vult de vragenlijst in en dan krijg je te zien hoe groot de kans is dat jij last hebt van een tennisarm. Als dit het geval is, wat moet je dan doen? Je bent misschien geneigd om absolute rust te nemen, maar dat moet je juist niet doen. Je moet je arm in beweging blijven houden. Ook kun je bepaalde oefeningen doen en soms kan een corticosteroïden injectie helpen. Het is in ieder geval aan te raden om contact op te nemen met een fysiotherapeut, deze kan jou helpen met de behandeling van jouw tennisarm. Via Hier Heb Ik Pijn kun je meteen een afspraak maken met een fysiotherapeut bij jou in de buurt.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn